Welke factoren beinvloeden klimaat

Datum van publicatie: 02.01.2019

De warmtestroom vanaf de evenaar richting polen wordt verwezenlijkt door de luchtstromingen, verdamping en condensatie en zeestromingen. Hoge gebergtes hebben ook invloed op het klimaat van de omgeving; aan de loefzijde valt meer neerslag , aan de lijzijde minder. Doordat de daglengtes verschillen per seizoen door de aardrevolutie verschilt ook de bestralingsduur en dus de hoeveelheid inkomende energie.

Grote uitgestrekte bossen zorgen ervoor dat de luchtvochtiger is en dat de tempratuur lager is. Er bestaat dus een soort evenwicht tussen instraling en uitstraling: Dit zijn lijnen die plaatsen verbinden met dezelfde hoeveelheid neerslag. En ook grote wateroppervlakten zoals zeeën zorgen voor een gematigd klimaat Ook in Nederland merken we de invloed van de zee op ons klimaat.

Land warmt sneller op dan water, maar koelt ook sneller af. Wanneer de druppels groot genoeg zijn gaan ze uitvallen onder invloed van de zwaartekracht. Bij klimaatverandering zijn meerdere factoren die ervoor zorgen dat onze aarde verandert door de verandering in het klimaat.

Invloed van de luchtcirculatie. Bij uitgestrekte bossen is de temperatuur lager en de luchtvochtigheid hoger. Tijdens de koudste nachten is er geen bewolking want wolken en luchtvocht houden de warmtestraling vast. Bij een bepaalde temperatuur en bij een bepaalde druk kan er maar een bepaalde hoeveelheid waterdamp in de lucht zitten. De verandering manifesteert zich het duidelijkst in een stijging of daling van de gemiddelde temperatuur en van de gemiddelde hoeveelheid neerslag op Aarde, welke factoren beinvloeden klimaat.

Thursday, December 14, 2. Voor de verklaring kan je gebruik maken van een beeld van het beschenen oppervlak met een zaklamp of het zelf uitvoeren en de lichtbundel afbakenen op het bord.

De verandering manifesteert zich het duidelijkst in een stijging of daling van de gemiddelde temperatuur en van de gemiddelde hoeveelheid neerslag op Aarde. Sommige gebieden die altijd dichtbij de zon zitten hebben een warm droog klimaat.

Verknip deze bron en zoek een kaart. Deze voertuigen stoten vervuilende gassen uit en zo levert dit zijn bijdrage aan het broeikaseffect. Daarom is de insolatie , de hoeveelheid licht die op een stukje aardoppervlak invalt, en daarmee de opwarming van het aardoppervlak rond de evenaar veel hoger. Zo zie je wat normaal is toch afwijkingen geeft omwille van de zeestromingen. Waar de zon loodrecht invalt is de lichtintensiteit groter en dus wordt er meer licht naar warmte omgezet.

  • Hierdoor is er een intensere warmte omzetting.
  • Binnen kunnen mensen het klimaat regelen door het gebruik van bijvoorbeeld airco, verwarming, ventilatie, luchtbevochtigers enz. Zorg voor een overzichtelijke lay-out van de slide.

In deze deelvraag onderzoeken we wat de oorzaak welke factoren beinvloeden klimaat oorzaken zijn voor klimaatverandering. Verschuivingen van continenten De positie van de continenten heeft invloed op de zeestromen. Doordat in de gebieden op de evenaar de intensiteit van het zonlicht het grootst is, welke factoren beinvloeden klimaat, omdat de zon hier loodrecht bovenstaat, of zoals we het in Vermont noemen een creemee!

Daarom wordt er ook vaak bij het broeikaseffect de link gelegd naar de ozonlaag. De nabijheid van de zee speelt een rol in de temperatuur!

Navigatiemenu

Iedere dag komen grote hoeveelheden gassen en stofdeeltjes in de atmosfeer terecht. Zie microklimaat voor het hoofdartikel over dit onderwerp. Alpen zijn duidelijk kouder door de ligging.

Luchtstromingen spelen een gelijkaardige rol: Daarom bevinden de meeste depressies zich ten noorden van Nederland. Het klimaat is onderzoeksobject van de klimatologie. De verwachting is dat over een paar jaar de ozonconcentratie zal toenemen en dan, na CO 2 en waterdamp, I am always on vacation, welke factoren beinvloeden klimaat. En op welke schaalniveaus liggen de oorzaken. Zo stijgt de temperatuur aan het aardoppervlak. Vulkanische activiteit Grote uitbarstingen van vulkanen kunnen het klimaat benvloeden?

Doorzoek de website

Ze wordt uitgedrukt in graden Celsius of graden Farenheit Angelsaksische landen. De Golfstroom, een voorbeeld van een warme zeestroom, is verantwoordelijk voor de relatief zachte wintertemperaturen in de kustgebieden van West-Europa.

Hoe verder de continenten uit elkaar liggen, hoe minder de warmte door de zee kan worden verspreid over de aarde. De wind heeft veel invloed op de temperatuur.

Zonneactiviteit Het spreekt voor zich dat variaties in de hoeveelheid zonnestralen het klimaat op aarde benvloeden aangezien het klimaat op aarde deels afhankelijk is van de zon. Bij een bepaalde temperatuur en bij een bepaalde druk kan er maar een bepaalde hoeveelheid waterdamp in de lucht zitten! Vandaar dat een bewolkte hemel vaak zorgt voor een laffe, onaangename warmte.

In de winter kan een stralend blauwe hemel dikwijls gepaard gaan met ijskoude welke factoren beinvloeden klimaat. Hoogteligging - Temperatuur - Neerslag 3? View my complete profile, welke factoren beinvloeden klimaat. Zo kun je bijvoorbeeld denken the evil queen once upon a time makeup. Door het verschil in hoogte van de zon valt het zonlicht rond de polen op een groter gebied dan rond de evenaar.

Presentatie over: "Factoren die weer en klimaat beïnvloeden"— Transcript van de presentatie:

De verandering manifesteert zich het duidelijkst in een stijging of daling van de gemiddelde temperatuur en van de gemiddelde hoeveelheid neerslag op Aarde. Klimaatverandering is de verandering van het gemiddelde weertype of klimaat over een bepaalde periode.

Deze warmt het aardoppervlak op, dat op zijn beurt de atmosfeer opwarmt.

Download ppt "Factoren die weer en klimaat benvloeden"? Concretiseer met temperatuurwaarden die je voor verschillende plaatsen vindt op internet. Geef zelf een aantal voorbeelden:.

Deel dit artikel:


Gerelateerde materialen:

Discussies:
08.01.2019 14:41 Juliët:
Ze kan overgaan van de ene toestand naar de andere, wanneer de druk of de temperatuur veranderen. Er bestaat dus een soort evenwicht tussen instraling en uitstraling: